БСК настоява промените за пенсионните фондове да се обсъждат след стрес тестовете

БСК настоява промените за пенсионните фондове да се обсъждат след стрес тестовете
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С промените финансовият министър Владислав Горанов на практика обезсмисля спестяването на пари за пенсия в лична партида, защото всички средства ще отиват в общ пул, а правото на наследяване се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.

Всякакви промени, отнасящи се до пенсионно-осигурителните фондове, следва да бъдат предлагани, дискутирани и осъществявани след приключване на обследването им съгласно европейските изисквания (т.нар. стрес-тестове), т.е. след като е ясно какво е реалното им състояние, каква е оценката за тяхното управление и каква е ефективността на нормативната уредба, която регламентира дейността им, настоява стопанската камара.

По закон резултатите от стрес тестовете трябва да станат известни през август, но наскоро Комисията за финансов надзор ги отложи с три месеца.

Тя отбелязва, че вместо цялостна концепция за стабилизиране на пенсионната система, отново се предлагат промени само в единия осигурителен стълб. Според камарата "огромна заслуга за незадоволителното състояние на пенсионно-осигурителната система има нестабилността на законодателството в тази сфера". За 16 години от влизането му в сила КСО е променян 117 пъти, два от които след решения на Конституционния съд.

Само в периода 2010-2015 г. кодексът е променян 45 пъти, 39 от които чрез преходни и заключителни разпоредби на други закони, припомня БСК.
Всичко това говори за липса на системен подход и дългосрочна визия за развитието на пенсионното осигуряване в България. За съжаление, и настоящият законопроект продължава практиката за внасяне на сериозни по обем и съдържание промени, без да са част от цялостна концепция за реформа в осигурителната система, се казва в становището.

Силно притеснително според работодателската организация е, че предлаганите промени не са аргументирани чрез пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и върху социално-икономическото развитие на страната, в съответствие с нормативната уредба.

Промените в осигурителното законодателство трябва да са следствие от задълбочено публично обсъждане и да се ползват с максимално широка обществена подкрепа, напомня БСК. Затова организацията настоява промените да бъдат внесени за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бизнес съюзът подчертава, че триседмичният срок за обществено обсъждане е абсолютно недостатъчен, още повече, че половината от него съвпада с национални празници и почивни дни. "Надяваме се, че публикуването на законопроекта за публична дискусия непосредствено преди великденските празници е съвпадение, а не нарочно действие. В същото време, не можем да не отбележим, че подобен подход бе възприет и при предходната сериозна промяна в КСО, която бе осъществена в последния работен ден преди коледните празници на 2014 г.", подчертава БСК.

#БСК #Кодекс за социално осигуряване #стрес тестове #пенсии #Владислав Горанов #Конституционен съд #нормативна уредба #КСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"