Учени доказаха: Средиземноморската кухня предпазва от сърдечни заболявания

Учени доказаха: Средиземноморската кухня предпазва от сърдечни заболявания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Консумирането на големи количества плодове, риба и непреработени храни намалява риска от сърдечен удар при хора, които вече страдат от проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, казват лекари в статия, публикувана вEuropean Heart Journal.

„Когато ние премахнахме всички неблагоприятни фактори, открихме, че всяка допълнителна точка от „средиземноморската“ диета намалява опасността от инфаркт, инсулт или други проблеми със сърдечно-съдовата система със 7%. Интересното е, че след обработка на данните не сме забелязали яденето на големи количества храна, включително и нездравословна, да води до увеличаване на броя на сърдечните заболявания, което беше неочаквано“, казва Ралф Стюарт от университета в Оукланд, Нова Зеландия.

Стюарт и колегите му стигнали до това заключение чрез наблюдаване на здравословното състояние на повече от 15 хиляди души, живеещи в различни части на света и страдащи от различни сърдечни проблеми, които ги правят податливи на инфаркти, инсулти и други потенциално фатални заболявания на сърдечно-съдовата система.

Оказало се, че средиземноморската диета помага да се намали рискът от получаване на инфаркт или инсулт. При хората, които спазват средиземноморска диета, този риск е намалял средно с 40%, в сравнение с участниците в експеримента, хранещи се с балансирана диета или нездравословни храни. 

#Средиземноморие #кухня #сърдечен удар #диета #инфаркт #храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"