Андрей Райчев: Задължителното гласуване е насочено срещу ДОСТ

Андрей Райчев: Задължителното гласуване е насочено срещу ДОСТ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Има опасение, че новата партия ДОСТ ще получи мобилизирани гласове. Искането на Патриотичния фронт е да се намали потенциалното влияние на ДОСТ". Тази теза разви пред Нова тв социологът Андрей Райчев по повод спорните промени в Изборния кодекс, които бяха приети миналата седмица.

"Защо да променяме нещо, което работи", попита той.

Относно решението българите в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите ни мисии Райчев коментира: "Никой няма да ви го каже, но това е в някакъв смисъл ограничаване на правата на избирателите в чужбина. Това е практическо влошаване на условията на гласуване с цел намаляване на гласовете".

Райчев обясни, че опитите да се неутрализира по такъв начин турския вот тръгват от грешна теза. "Турците не гласуват по различно от българите. 60-65 на сто от тях гласуват, а около 50 на сто за ДПС", каза той.

Това било удар срещу ДОСТ и неговите избиратели и така опит да е удари влиянието на Турция в българската политика.

"Този аргумент няма да го чуете, но това е причината според мен", допълни Райчев.

"Реформаторите искат да се направи електронно гласуване. Тяхната логика е, че те имат много голям потенциален вот на Запад, което може би ще им донесе едно депутатско място. Това обаче ще доведе до друго - имате ли съмнение, че Филиповци и Столипиново ще се покрият с различни IP адреси. И електронното гласуване на циганите ще бъде фактор за изкривяване на изборните резултати", смята социологът..

Според него досега въпреки всички манипулации на вота, никога се е стигало до крайно изкривяване на изборните резултати. Хората искат Жан Виденов-получават го, искат Костов-получават го, същото е с Царя, Борисов, даде примери Райчев.

#ДОСТ #Андрей Райчев #Изборен кодекс #политика #Турция #вот #Филиповци #Столипиново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »