Българската банка за развитие с 37,7 млн. лв. печалба за 2015 г.

Българската банка за развитие с 37,7 млн. лв. печалба за 2015 г.
Снимка: bbr.bg
A A+ A++ A

Българската банка за развитие /ББР/ е отчела над 37,7 млн. лв. печалба за 2015 г. Това е станало ясно след общото събрание на държавната банка, на което са били приети одитираните финансови отчети на институцията за 2015 г., съобщиха от пресцентъра на банката.

На събранието единодушно е избрано отново същото одиторско предприятие за проверка и заверка на Годишния финансов отчет и на Консолидирания годишен финансов отчет на банката за 2016 г.

В рамките на събранието е взето решение да не се разпределя дивидент за акционерите, а средствата да се заделят като резерви на банката. Акционерите затвърждават практиката си да инвестират в укрепването на потенциала на банката предварително, а не в резултат на неотложна необходимост. Вследствие на това решение капиталовата адекватност на Българска банка за развитие се увеличава при равни други условия от 53.24 процента на 56.69 процента към края на 2015 г., посочват от ББР.

За дванадесетте месеца на 2015 г. ББР е организирала три нови програми за индиректно кредитиране чрез финансови посредници в подкрепа на малкия и среден бизнес на стойност над 200 млн. лв., а чрез дъщерното си дружество Национален гаранционен фонд е улеснила достъпа до финансиране по предоставяни от търговските банки кредити на МСП за над 224 млн. лв. Микрофинансиращата институция ДЖОБС, също в състава на групата на ББР, е предоставила 106 кредити за стартиращ и микро бизнес.

През миналата година банката е работила активно за реализиране на възложения й от държавата мандат по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. До средата на април финансовата институция е получила над 1900 искания за финансиране като сключените договори са над 1850. Над 140 са общините в страната, които са подали заявления да се включат в програмата, посочват от ББР.

#Българска банка за развитие #ББР #печалба #Общо събрание #финансов отчет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »