Пенсионните дружества против проекта на Горанов за национализация на втората пенсия

Пенсионните дружества против проекта на Горанов за национализация на втората пенсия
БГНЕС
A A+ A++ A

Пенсионните дружества възразяват остро срещу промените, предлагани от Министерството на финансите, според които парите за втора пенсия ще отиват в единен пул, а пенсията ще се изплаща пожизнено и няма да се унаследява. Това се казва в позиция на Асоциацията на дружествата за пенсионно осигуряване, изпратена до медиите.

Дружествата настояват клиентите им свободно да се разпореждат с втората си пенсия. Те са категорични, че желаят да изплащат всички видове пенсии и дори клиентите им да изберат пожизнена втора пенсия, в закона да бъде уредено унаследяването й.

В закона задължително трябва да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да преценят и изберат дали искат да им се изплатят наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди, дали искат да получават пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване, категорични са от Асоциацията на пенсионните фондове.

За хората, избрали да получават пожизнена пенсия, трябва да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване, допълват от асоциацията.

Пенсионните дружества подчертават, че поредните промени, направени "на тъмно", влошават инвестиционната среда у нас и с тях не се защитават правата на гражданите.











#Горанов #пенсионни дружества #втори стълб #втора пенсия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »