Турция да плати над 1 млн. евро обезщетение на кемалистката Републиканска партия, реши съдът в Страсбург

Турция да плати над 1 млн. евро обезщетение на кемалистката Републиканска партия, реши съдът в Страсбург
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) задължи Турция да плати на светската и опозиционна Републиканска народна партия (CHP) над 1 млн. евро заради нарушаване на правото на събрания и сдружаване.

Делото е заведено заради конфискацията на значителна част от авоарите на партията по заповед на Конституционния съд.

След одит на сметките на CHP за годините между 2007 г. и 2009 г. съдът е решил, че някои от разходите ѝ нарушават Закона за политическите партии. Става въпрос за неправомерно използвани средства или такива, за които не са предоставени необходимите документи.

С тези основания Конституционният съд нарежда конфискация на активи на партията в размер на 3 млн. евро, колкото са незаконните разходи.

Според съда в Страсбург това е принудило партията да ограничи значително дейността си, особено на местно ниво и това представлява намеса в правото на сдружаване. Макар че формално това действие е основано на националните закони, те не определят с точност кои разходи са незаконни.

Нещо повече – критериите на съда в Анкара са непоследователни, смятат магистратите в Страсбург и дават за пример няколко вечери, организирани от младежкия клон на партията като част от предизборната кампания. Две от тях са признати за легитимни разходи, а другите са отхвърлени без обяснение.

Според решението на съда Турция трябва да плати на Републиканската партия 1.085 млн. евро за понесени щети и 5000 евро разходи по делото.

 

#Републиканска партия #Турция #Кемал Ататюрк #светска партия #съд #Страсбург #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »