Български компании обмислят да излязат на румънската фондова борса

Български компании обмислят да излязат на румънската фондова борса
В момента обменът е едностранен и единствено румънски компании могат да се търгуват в София, но българските не могат да излязат на борсата в Букурещ, каза Васил Големански. Снимка: "Монитор"
A A+ A++ A

Няколко големи български компании обмислят излизане на фондовата борса в Румъния.

Това ще стане възможно, след като българският и румънският депозитар започнат двустранен обмен на информация, споразумението за което ще бъде подписано до края на май, съобщи Васил Големански, изпълнителен директор на Българската фондова борса и член на борда на Централен депозитар – София, цитиран от „Капитал".

Става въпрос за двойно листване, при което дружество, вече търгувано на БФБ, излиза на чужда борса.

„В момента обменът е едностранен и единствено румънски компании могат да се търгуват в София, но българските не могат да излязат на борсата в Букурещ," добави Васил Големански.

По думите на изпълнителния директор на БФБ вече има 2-3 големи български дружества, търгувани на БФБ, които имат интерес да излязат в Румъния.

От борсата не пожелаха да посочат кои са тези компании.

Изпълнителният директор на KBC Securities - България, Илиян Скарлатов коментира, че вече знае за сериозен интерес от няколко български дружества, които смятат да набират капитал в Букурещ.

Той посочи, че румънските инвеститори се интересуват основно от бизнеса на компанията, дали той е хубав, и засега не толкова от корпоративното им управление и свободно търгуваният дял от книжата (free float).

Според Илиян Скарлатов е възможно и чужди компании да имат интерес от листване на БФБ, което да е по-скоро имиджово, отколкото свързано с набиране на капитал.

От БФБ очакват скоро да бъде пуснат и общ индекс, който да следи акциите на български и румънски дружества, съобщи в сряда Иван Такев, изпълнителен директор на оператора, по време на среща с акционери на борсата.

По думите му към създаването на такъв измерител има интерес от страна на инвеститори. Подобни индекси често се използват за структуриране на различни продукти – от депозити до взаимни фондове, които инвестират в акции на компании, включени в тях.

От началото на кризата много малко компании са набирали капитал през борсата в София, а много увеличения бяха неуспешни. Сред малкото първични публични предлагания беше това на "Дир.БГ", което събра малко над 200 хил. лв. при търсени близо 1.5 млн. лв.

Васил Големански посочи, че работят и за създаване на връзки с депозитарите на други борси, като интересът им не е само към тези от ЕС.

До момента двойна връзка има и с депозитара на Полша, а вече три български компании се търгуват на борсата във Варшава - „Софарма", „Еврохолд България" и фондът за имоти „Интеркапитал пропърти дивелопмънт".

#Васил Големански #Българска фондова борса #БФБ #Иван Такев #Полша #„Софарма"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"