Началник отдел в ДАНС даден на съд за издаване на държавна тайна

Началник отдел в ДАНС даден на съд за издаване на държавна тайна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градски съд срещу Мирослав М. – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС за престъпление.

Обвинението срещу Мирослав М. е за това, че в периода от 27.09.2013 г. до 01.10.2015 г. в София, при условията на продължавано престъпление е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна, която му била поверена по служба, като от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, съобщиха от прокуратурата.

Разследването на СЗА е установило, че в инкриминирания период Мирослав М. е разгласил информацията в 11 / единадесет/ класифицирани документа, като предоставил копия от тях на бивш доброволен сътрудник на НСС-МВР и ДАНС и го използвал, за да си набави допълнителни парични средства. Бившият доброволен сътрудник – свидетелят С.В. е подпомагал с информация службите от септември 2006 г ., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация, съобщава БГНЕС

През месец март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, доброволният сътрудник бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен за това. Тези обстоятелства станали известни по служба на Мирослав М., но той в нарушение на служебните си задължения продължил контактите си със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които ДАНС извършва проверки.

Мирослав М. се срещал с бившия доброволен сътрудник в офис в гр. София, където му възлагал разширяване на информацията за разработвани от ДАНС лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържала информация за лицата и фирмите и позволявал изготвянето или лично изготвял копия на секретните документи. Документите били снимани с телефона на С.В. или на копирна машина. Мирослав М. възлагал на бившия сътрудник провеждане на срещи с лицата и представители на фирмите и му давал указания да внушава на лицата, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС.

Мирослав М. уверявал С.В., че паричните суми от лицата и фирмите ще се ползват за гориво и консумативи на ДАНС, тъй като бюджетът им бил драстично намален. По този начин Мирослав М. разгласил информацията, класифицирана като държавна тайна в 11 документа, засекретени по надлежния ред. От това престъпление са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност.

Информацията в 11-те документа съдържа сведения за използваните от службите за сигурност оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, подпомагащи службите, което е могло да доведе до застрашаване живота и сигурността на последните и до възпрепятстване на работата по оперативните дела. На 01.10.2015 г. в служебното помещение в сградата на ДАНС и в дома на Мирослав М. разследващ екип от СЗА извърши претърсвания, при които бяха открити и иззети веществени доказателства, подкрепящи повдигнатото обвинение.

В хода на разследването са разпитани 45 свидетели, 5 вещи лица са изготвили съдебно – техническа, графологическа, тълкувателна и комплексна експертизи, използвани са специални разузнавателни средства. Мирослав М. бе с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 21.04.2016 г., но поради влошено здравословно състояние, съдът измени мярката му за неотклонение в „домашен арест“.

На Мирослав М. е наложена и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“. За престъплението по чл. 357 ал.2 пр.1 вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 НК се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. 

#ДАНС #съд #антикорупция #Софийска градска пркуратура #документ #държавна тайна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »