Спадът в производствените цени продължава

Спадът в производствените цени продължава
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

За пореден месец производствените цени продължават да се свиват, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). През март общият индекс на цените на производител намалява с 5.5% в сравнение със същия месец на 2015 година.

Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 11.8%, в преработващата промишленост - с 5.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.9%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 10.9%, на химични продукти - с 2.8%, и при производството на електрически съоръжения - с 2%.

Ръст има при производството на тютюневи изделия - с 4.4%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 1.4%.

В същото време в сравнение с февруари цените се повишават с 1.2%. По-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 8%, и в преработващата промишленост - с 1.6%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.6%.

По-съществено нарастване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 4.3%, и при производство на химични продукти - с 0.4%, а намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 1.1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.8%.

На вътрешния пазар производствените цени спадат за година през март с 4.1 на сто. Това се дължи основно на намаление в добивната промишленост - с 8.6%, в преработващата промишленост - с 3.4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.9%.

По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо март 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9.9%, производството на химични продукти - с 5.5%, производството на електрически съоръжения - с 1.4%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 5.5%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 4.2%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3%.

Спрямо февруари цените се повишават с 0.5 на сто. Това идва основно от поскъпването на продукцията в добивната промишленост - с 3.7%, и в преработващата промишленост - с 0.9%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 0.5%.

Производствените цени за международния пазар се свиват още повече в сравнение с тези за вътрешния. На годишна база спадът е с 8.1%. Най-голям е той при производството на основни метали - с 11.1%.

Нарастване на цените през месеца се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 3.7%, производството на хранителни продукти - с 2.1%, производството на тютюневи изделия - с 1.8%.

Спрямо февруари обаче цените нарастват с 2.6%. В преработващата промишленост е отчетено повишение с 2.3%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 3.9%, и при производството на химични продукти - с 0.9%, а намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.8%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.0%.

 

#НСИ #производствени цени #спад #промишленост #износ #продукция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"