След Пазарджик и Стара Загора забрани бурките на обществени места

Общество | 28 април 2016, четвъртък / 16:33| Показвания:БГНЕС

След като вчера Пазарджик стана първият български град, в който забраниха носенето на бурки на обществени места, днес Община Стара Загора прие същата забрана - забранява се носенето на бурки и аксесоари, прикриващи лицето по начин, пречещ за разпознаване на публични места.

Предложението за промяна на Наредбата за обществения ред, в частта засягаща упражняването на религиозна дейност, бе внесено от Николай Диков (ГЕРБ) и Гергана Микова (НФСБ), и бе подкрепено на второ четене с мнозинство от Общинския съвет. Със заповед на кмета на Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, информираха от местния парламент.

Забраняват се и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции. Предвижда се да се води регистър на вероизповеданията, със седалище, адрес и имена на членовете на ръководния орган. Ако вероизповеданието е български филиал на забранена от Европейския съюз религиозна общност, то няма да намери място в общинския регистър. Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните.

Забранява се и религиозна агитация по улиците на града, посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други. В наредбата се предвижда още, че в своята дейност изповеданията нямат право да използват психотропни вещества или хипнотични и други методи, водещи до промяна в съзнанието на човека. Забранява се и рекламирането на "чудодейни", "лечебни", "целителни" ефекти от дейността на изповеданията, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект, удостоверен от здравните органи.

За нарушение на наредбата се налагат глоби в размер до 5 хил. лева.


Тагове: бурки, Стара Загора, обществени места

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси