Европарламентът иска да се признаят правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС

Европарламентът иска да се признаят правата на домашните помощници и болногледачи в ЕС
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Домашните помощници и болногледачи, повечето от които са жени мигранти, трябва да получат официален статут в ЕС. Признанието, че техният труд представлява „истинска“ работа би било пречка пред експлоатацията, принудителния труд и трафика на хора. Това казват евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък, съобщава пресслужбата на ЕП. 

За да се спре несигурната заетост и недекларирания труд, евродепутатите препоръчват създаването на лесни за управление модели за законни отношения между работник и работодател, като посочват примери в Белгия и Франция.

„Домашните помощници и болногледачи ни позволяват да преследваме своята кариера и да се наслаждаваме на социалния си живот. Ние им се доверяваме с нашите домове, деца и родители. Но те остават невидими, недекларирани жертви на несигурността и социалното изключване. Също така почти всички те са жени, работещи дълги часове, без почивни дни, без медицинска застраховка или пенсионни планове,“ каза докладчика Костадинка Кунева от Гърция.

„Застаряващото ни население и фактът, че жените навлизат все повече на пазара на труда означава, че ние имаме все по-голяма нужда от тях. При все това държавите членки на ЕС продължават да им позволяват да работят в сивата икономика“, добави Костадинка Кунева.

Резолюцията беше приета с 279 гласа „за“, 105 „против“ и 204 „въздържал се“.

По-голямата част от домашните помощници и болногледачи са жени мигранти, голям процент, от които са с неуредено положение, се казва в текста. Посочва се също така и че тяхното социално и културно включване се подпомага от интеграцията им в пазара на труда.


 

#Европейска комисия #чистачки #евродепутати #резолюция #болногледачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »