Задочен спор: Защо Меркел не иска да подкрепи Щайнмайер за президент на Германия?

Задочен спор: Защо Меркел не иска да подкрепи Щайнмайер за президент на Германия?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не подкрепя издигането на сегашния министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер за президент на ФРГ на следващите президентски избори.

Това твърди „Шпигел“, като се позовава на собствени източници в управляващата коалиция. Християндемократическият съюз (ХДС), възглавяван от Меркел, и Социалдемократическата партия (ГСДП), член на която е Щайнмайер, са коалиционни партньори.

Затова се очаква те да издигнат единен кандидат. Меркел обаче заявила на партньорите си в коалицията, че ХДС не е съгласна с издигането за висшия държавен пост на кандидат на социалдемократите, пише седмичникът. Мандатът на сегашния президент Йоахим Гаук изтича през 2017.

Досега Гаук, който е на 76 г., не е обявил плановете си. Не е ясно дали ще се кандидатира отново. Меркел вече се е изказвала за това Гаук да остане на поста за още четири години. Президентът на ФРГ се избира от Федералното събрание. То се състои от 1240 делегати, половината от които депутати в Бундестага и половината – представители на парламентите на федералните провинции. Те избират държавния глава сред кандидатите, представени от политическите партии.


#Йоахим Гаук #Ангела Меркел #Християндемократическият съюз #ХДС #Франк-Валтер Щайнмайер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници