40 овцевъди и 700 животни на първия Национален събор на овцевъдите

40 овцевъди и 700 животни на първия Национален събор на овцевъдите
Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете и могат да разгледат изложение на породисти коне и кучета, както и да опитат от 30-те чевермета на открито. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Над 40 овцевъди със 700 животни участват в първия по рода си в България Национален събор на овцевъдите край Арбанаси.

Съборът беше открит в събота, 5 май, от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде Дарик радио.

Уникалният събор се организира от Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, която е най-голямата овцевъдна организация в страната.

Официални гости на откриването на сцената на Петропавловския манастир бяха представители на Министерството на земеделието и храните, депутати, кметовете на Триградието – Даниел Панов, Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова, представители на земеделски институции.

Съборът започна с водосвет, отслужен от великотърновския митрополит Григорий, и пищна фолклорна програма.

Гостите на събора ще видят на живо как се доят и стрижат овцете и могат да разгледат изложение на породисти коне и кучета, както и да опитат от 30-те чевермета на открито.

Допълнителна атракция за посетителите са демонстрациите на Прабългарската школа за оцеляване „Багатур".

Хората ще чуят и видят овчарски песни и танци от Родопите и гайдари от Калофер.

За доброто настроението през целия ден и вечерта ще се погрижат оркестър „Канарите", народната певица Ана Борисова, Северняшкия ансамбъл, поп- фолк звездата Ивана, както и актьорите Краси Радков и Виктор Калев.

#България #Национален събор на овцевъдите #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #Арбанаси #Министерството на земеделието и храните #Даниел Панов #Добромир Добрев #кмет #митрополит Григорий #Родопите #Калофер #Ивана #Виктор Калев #Краси Радков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »