Найденов: 5 млн. лв компенсации за овцевъдите

Найденов: 5 млн. лв компенсации за овцевъдите
Земеделският министър откри в събота Национален събор на овцевъдите край Арбанаси. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Компенсации в размер на 5 млн. лева ще получат българските овцевъди заради високите цени на горивата, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Земеделският министър откри в събота Национален събор на овцевъдите край Арбанаси, предаде Дарик радио.

От 2009 година секторът се подпомага от държавата чрез национални доплащания. Субсидиите се увеличават всяка година, посочи министърът.

Тази година животновъдите получиха по 30 лева на глава добитък, уточни Мирослав Найденов.

По думите му Гергьовден е последният възможен шанс овцевъдите да реализират продукцията си и в момента цената на агнешкото е възможно най-ниската.

„Тази година заради кризата в Гърция няма търсене на агнешко от южната ни съседка. Затова пък пазарът се отваря към огромния Арабски свят, който не е засегнат от кризата”, информира министърът.

Той посочи, че Катар, Саудитска Арабия и Турция са изявили желание да изкупуват българско агнешко.

„5 милиона агнета годишно се внасят само в Саудитска Арабия. За съжаление страната ни в момента не разполага с такива количества и производството ни е далеч под тази цифра, но пасищата ни са налице”, коментира земеделският министър.

Според него, който иска да се занимава с овцевъдство, го чакат добри дни. Този бизнес ще става доходоносен, тъй като вносът на агнешко в ЕС е над 60 %, заяви Найденов.

След като откри първия по рода си в България събор на овцевъдите Мирослав Найденов разгледа изложението, което е подпомогнато от министерството с 50 000 лв.

В двудневните атракции участват над 40 овцевъди със 700 животни, около 20 производители на млечни продукти и занаятчии от цяла България.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #овцевъди #Национален събор на овцевъдите #Арбанаси #Гергьовден #Гърция #арабски свят #Катар #Саудитска Арабия #Турция #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"