Фонд „Земеделие“ даде над 3 млн. лв. за съсипана реколта

Фонд „Земеделие“ даде над 3 млн. лв. за съсипана реколта
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 3 310 263 лева на земеделци заради съсипана реколта от природни бедствия или лошо време през 2015 г.

Финансова помощ получават общо 386 стопани. С нея се компенсират 80 на сто от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури.

Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30 процента.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100 процента пропаднали площи със земеделски култури в резултат на неблагоприятни климатични условия.

От вторник фондът започна и прием на документи за участие в първия транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване.

Помощ за отглеждане на щастливи прасета се предоставя за заявен брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата.

Заявления за първия транш свиневъдите могат да подават до 20 май 2016 г. Вторият транш ще е отворен за прием от 1 до 23 септември, а третият – от 10 до 21 октомври 2016 година.

Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на свине майки и на прасета за угояване е до един месец след крайната дата за подаване на заявления, уточниха от фонда.

Помощта е със срок на прилагане до края на 2017 г. и покрива разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години.

#фонд Земеделие #реколта #бедствия #стопани #транш #щети #плодове #зеленчици #помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"