ЕК иска държавите да "откупуват" отказа си да приемат мигранти - по 250 хил. евро за неприет пришълец! Унгария обяви плана за изнудване

ЕК иска държавите да "откупуват" отказа си да приемат мигранти - по 250 хил. евро за неприет пришълец! Унгария обяви плана за изнудване
БГНЕС
A A+ A++ A

Държавите от ЕС, които решат да не приемат мигранти, да плащат по 250 хиляди евро за неприет пришълец. Това предвижда предложения от комисията „Юнкер" проект за реформа на Дъблинската система за даване на убежище на европейска територия.

Законодателното предложение се нуждае от мнозинство в ЕП и квалифициран вот от вътрешните министри, за да влезе в сила. Още отсега личи обаче, че постигането на консенсус по този въпрос в европарламента ще бъде трудно, ако не и невъзможно.

Външните министри на страните от Централна и Източна Европа реагираха остро на предложените от ЕК задължителни квоти за прием на бежанци.

Унгария осъди като „изнудване“ плана на ЕС за преработване на системата за прием на бежанци, задължавайки отказалите да приемат своята квота мигранти или да платят по 250 000 евро глоба за всеки бежанец, предаде AFP. „Това е изнудване, това е неприемливо и предложението на ЕК е неевропейско“, каза унгарският външен министър Петер Сиярто след среща с регионалните му колеги в Прага.

Словашкият му колега Роберт Калинак заяви, че предложението на ЕК не отговаря на реалността и на практика връща усилията на общността за овладяване на бежанската криза с девет месеца назад. „В рамите на тези оживени преговори се появи предложение, което ни връща с девет месеца назад и в изветен смисъл не отговаря на реалното положение на нещата“, каза той.

Вероятно страните от вишеградската четворка ще се обединят за пореден път в отпора си срещу наложените им квоти и глоби за неизпълнението им. Дали и други ще се присъединят към тях, ще стане ясно при гласуването на проекта в Европарламента.

Какво предвижда реформата на Дъблин

Ако някоя от страните с външна европейска граница като България, Гърция или Италия внезапно бъде залята от необичайно много мигранти, автоматично ще се задейства система за разпределение на бежанците между останалите държави по квоти, гласи законопроектът. Всяка държава ще има фиксиран праг за прием на хора въз основа на големината и икономическия си стандарт. Ако прагът от молби за убежище надвиши 150%, съответната страна ще започва да препраща кандидатите в останалите членки докато броят на молбите отново спадне, обяснява кореспорнеднтът на бНР в Брюксел. Практически преместването трябва да се изпълнява в рамките на 15 дни.

Ако някое от правителствата не желае солидарно да изпълни квотата си, то ще трябва да плати по 250 хиляди евро на отказан бежанец. Парите за издръжка ще отидат там, където човекът в крайна сметка бъде настанен. Досегашната извънредна релокация в полза на Гърция и Италия от 160 хиляди души не работи ефективно, тъй като страните-членки се бавят с приема на бежанците. Тя обаче остава в сила докато не бъде приета реформата на Дъблин.

Новите процентни квоти за релокация в бъдеще ще се изчисляват съобразно броя на населението и размера на БВП в съотношение 50 /50. За окончателния брой ще се взима предвид и досегашния прием на бежанци от съответната страна.

Регламентът няма да важи за Великобритания, Ирландия и Дания, които имат изключение в договорите си за членство.

#ЕК #мигранти #квоти #глоби #Унгария #Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »