Министерство на здравеопазването отрича да има забавяне на документите във Фонда за лечение на деца

Министерство на здравеопазването отрича да има забавяне на документите във Фонда за лечение на деца
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Министерството на здравеопазването категорично опровергава всички твърдения, че в последните дни има забавяне на придвижването на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина", съобщи пресцентърът на ведомството днес, след като от началото на седмицата разтревожени родители се оплакаха, че след арестите и смяната на ръководството във Фонда за лечение на деца има суматоха и бавене в системата.

Днес министърът на здравеопазването Петър Москов е подписал един формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на пациент до 18 г. с държавни средства, а управителят на здравната каса е Глинка Комитов е подписал други четири такива документи за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК.

И петте заявления са били подадени вчера от Фонда за лечение на деца в касата, подчертават от пресцентъра на здравното министерство, за да демонстират експедитивността на институциите. Припомнят също, че и на 28 април - след сътресението във Фонда - са били подписани четири формуляра S2.

"Създадена е необходимата организация за обработване в спешен порядък на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2", заявяват от ведомството. Този формуляр може да се подписва само от управителя на касата или от министъра на здравеопазването и е предназначен за покриване на разходите за медицински услуги в други страни членки на ЕС.

Преценката за това кога се налага лечение в чужбина вместо в България се прави от националните консултанти по съответните заболявания, и от председателите на съответните научни дружества, които дават писмени становища относно основателността на предявените искания, поясняват още от Министерството на здравеопазването.

#Министерство на здравеопазването #деца #лечение #фонд #чужбина #Петър Москов #институции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »