Борисов пред АФП: Вместо да налагаме глоби, да намерим работещ механизъм за бежанците

Борисов пред АФП: Вместо да налагаме глоби, да намерим работещ механизъм за бежанците
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''България призова Източна Европа за повече солидарност,'' призова в интервю за Франс прес българският министър-председател Бойко Борисов.

 В интервю пред АФП Борисов подчерта, че солидарността не може да бъде еднопосочна за „страните, които като нас разчитат на европейската солидарност“ по отношение на структурните фондове.

„Ние сме щастливи, когато техните народи отделят пари“ за по-бедните държави в ЕС, но „в замяна ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ, когато най-богатите страни имат проблем, защото мигрантският поток е насочен главно натам,“, подчерта българският ръководител, който от 2014 г. е начело на коалиция от консервативни партии.

Няколко централноевропейски страни като Унгария, Словакия и Полша отхвърлят квотния принцип, приет през есента на 2015 г. България се разграничава от тези някогашни членки на комунистическия блок, като заявява волята си да изпълни своята част от споразумението, коментира АФП, допълвайки, че квотата на страната възлиза на 1200 души.

„Хиляда и двеста, но и две хиляди да са, поели сме ангажимента да ги приемем“, увери министър-председателят, който обаче отбеляза: „Затвор ли трябва да направим, за да ги задържим? Двама иракчани дойдоха /в рамките на преразпределението/ и единият избяга“, заяви Борисов.

Министър-председателят обаче не се отнася с ентусиазъм към предложението на Европейската комисия за налагане на глоба на странните членка на ЕС, отказали закрила в рамките на бъдеща система за автоматично преразпределение на бежанци, възлизаща на 250 000 евро на човек, търсещ убежище.

„Вместо да анатемосваме – глоби или нещо друго за онези, които не приемат мигранти, крайно време е да намерим практически работни механизми“, настоява Борисов.

Унгария нарече този проект за финансови санкции като „шантаж“ и „задънена улица“. Въпреки, че България се опасяваше да не се превърне в нов голям транзитен маршрут за мигранти след затваряне на пътя през Западните Балкани, нищо на този етап не показва, според министър-председателя, увеличение на миграционния натиск в неговата страна с 269-километрова граница с Турция и 460–километрова граница с Гърция.



#Бойко Борисов #АФП #бежанци #ЕС #квоти #Унгария #Източна Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"