Плевнелиев: Изграждането на боеспособна армия е приоритет

Плевнелиев: Изграждането на боеспособна армия е приоритет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''На днешния ден се прекланяме пред подвига на славните български воини, отдаваме заслужила почит на загиналите в мисии зад граница, поздравяваме всички ветерани, както и днешните български воини,'' заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на Военния парад в столицата.

Държавният глава и върховен главнокомандващ припомни, че нито едно бойно знаме не е попаднало във вражески ръце, предаде репортер на БГНЕС.

''Заветът на нашите сънародници, воювали и загинали, за да имаме ние нашето бъдеще е в чистата любов към Отечеството. Техният завет и пример сме длъжни да помним и отстояваме,'' посочи още държавният глава. Президентът посочи, че в контекста на новите геополитически реалности особена важност придобиват научените уроци от историята.

''Сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото. Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите,'' заяви държавният глава.

''Изграждането на съвременна и боеспособна армия, която да гарантира националната сигурност на България, е основен приоритет на страната ни и трябва да бъде доведено до успешен край,'' допълни Плевнелиев.

След неговото слово на жълтите павета над 1 300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски преминаха през центъра на София пред погледите на държавници и хиляди граждани. Въздушният парад показа почти всички типове вертолети и самолети на ВВС и в небето прелетяха 12 машини. Хеликоптер Ми-17 премина с националния флаг за откриването на парада.

На площада премина и бойна техника - танкове, гаубици, бойна машина на пехотата, МТЛБ, БТР, зенитно ракетни комплекси - „ОСА“ АК; „Точка“; пускови установки от зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300; пускови установки от ЗРК С-125. Показани бяха и бронирани леки автомобили за повишена проходимост (ЛАПП) „Мерцедес“ G 270; бронирани „Хамър“- и, бойни бронирани колесни машини (БТТ) „Commando select“ и „Guardian“; бронирани автомобили Пустинна котка.


#Росен Плевнелиев #държавен глава #Гергьовден #България #БТР #Ми-17 #машини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »