Хора търсят изцеление в лековит извор край Момчилград

Хора търсят изцеление в лековит извор край Момчилград
A A+ A++ A

В навечерието на Гергьовден стотици хора потърсиха изцеление в лековит извор край Момчилград. Вярва се, че в нощта на 5 срещу 6 май водата на връх Дамбалъ придобива магическа сила и потопените в нея болни оздравяват. Мястото се почита от християни и мюсюлмани, които днес също празнуват.

За да стигнат до водата, хората изкачиха пеша стръмния връх. Някои от тях пристигнаха още по светло. Болните деца бяха превозени с високопроходими машини, осигурени от общината в Момчилград. Всички търпеливо изчакаха полунощ, когато, според вярванията, гората започва странно да шуми и идва Хадерлез - мюсюлманският вариант на Гергьовден. Празникът е единственият, който събира на едно място християни и мюсюлмани. Вярата в магията на този ден е толкова силна, че е надскочила границата на религиите.


С настъпването на 6 май нощта на Дамбалъ се огласи от детски плач - родителите започнаха да потапят децата си в ледената вода. Те вярват, че така болните ще оздравеят и разказват как неми проговарят, обездвижени прохождат. Науката има обяснение - това е резултат от шока, който човек изпитва от досега със студената вода. Дошлите на Дамбалъ обаче вярват, че чудото е дошло от лековития извор и от светеца - Георги за християните и Хадър - за мюсюлманите.

#извор #май #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"