Гръцкият парламент гласува пенсионната реформа и реформата за социалното осигуряване

Гръцкият парламент гласува пенсионната реформа и реформата за социалното осигуряване
A A+ A++ A

Гръцкият парламент е гласувал тази нощ за проектите за пенсионна реформа и за реформа в социалното осигуряване, предложени от правителството. За са гласували 153 депутати от 300-местния парламент срещу 143 против.

Новите закони предвиждат намаляване на обезпечителния дял на пенсиите, постепенната ликвидация на професионалните пенсионни фондове, повишаването на ДДС, въвеждането на редица акцизи върху тютюна, бензина, дизела, природния газ, а също така и данък върху телевизията и интернета. Повишават се данъците върху малките и средните предприятия. От първи януари 2017 г. ще бъдат въведени данъци върху кафето, електронните цигари и нощувките на туристи в хотели с повече от две звезди. 

Срещу приемането на дадените законопроекти се обявиха редица държавни и частни обществени обединения. Двата най-големи профсъюзи в страната проведоха в петък и в събота всеобща стачка. В гръцката столица бе прекратена дейността на метрото, трамваите, тролеите и автобусите. Към стачката се присъединиха и служителите на редица гръцки медии.
В неделя по време на митинг срещу реформите на централния атински площад „Синтагма“ група младежи с маски замеряше полицията с „коктейли Молотов“. В отговор силите на реда използваха сълзотворен газ и светлинни гранати. Подобни протести се проведоха и в други големи градове на страната. 

#Парламент #реформа #фонд #данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"