Цветан Василев обмисля да съди "Аликс Партнърс"

Цветан Василев обмисля да съди "Аликс Партнърс"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев обмисля да съди международната разследваща компания "Аликс Партнърс", наета от синдиците да проследи как е източвана банката.

Преди дни след решение на Народното събрание бяха разсекретени и публикувани заключенията от доклада на компанията, които Василев оспорва. Според доклада лична облага от неизгодни за банката търговски сделки и чрез свързани фирми си е раздал 2.5 млрд. лв.

"Надявам се, че поне българският текст е автентичен превод на оригинала, за да могат моите адвокати да заведат в скоро време дело срещу Аликс Партнърс за спорния подход и абсурдните твърдения, които изобилстват в него. И дано това SPV да не се окаже необходимият "бушон" на компанията - майка за мръсната игра, в която са влезли с българските поръчители", написа днес Василев в блога си. Той коментира доклада от Белград, където очаква решение на властите по искането на България да бъде екстрадиран.

С таблица под публикацията, в която изброява активите на банката и оценката им към момента на поставянето й под специален надзор, Василев пресмята, че те надхвърлят 2 млрд. евро и ако били управлявани професионално, можели да покрият задълженията на други дружества в групата.

Според Василев "при организирания фалит на банката, който експертите на АликсПартнърс са нарекли евфемистично "оттегляне на депозитите на банката", естествено тази връзка се скъса и голяма част от основните активи – Виваком, НУРТС, Петрол, Техномаркет, Гипс, Инфраструктурна компания, ХК Костенец, Рубин Плевен и др., попаднаха под контрола или на мениджмънта, или на нови кредитори по линия на цесиите в периода на специалния надзор".

"Ударът срещу КТБ, както и негласната координирана политика на останалите банки, на практика съсипа инвестиционни проекти като Стъкларска фабрика - Парачин, Газова централа - Хасково, Търговски център Странд и пр. Да не говоря за данъчното и финансово малтретиране на операционни компании, които са дамгосани с клеймо "Василев" – Дунарит, Авионамс, компаниите - собственици на хотели и др." пише Василев в поредната порция обяснения.

Той повтаря за пореден път тезата си, че фалитът на КТБ е бил организиран и обвинява "Аликс партнърс", че са изпълнили поръчка на прокуратурата и на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Обвинява и бившите си бизнес партньори Делян Пеевски, Александър Сталийски и главния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, когото назовава не по име, а като "лъжесвидетеля". 

#Цветан Василев #КТБ #Аликс партнърс #фалит #банка #депозити #надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"