Румънският здравен министър подаде оставка заради смъртта на три бебета

Румънският здравен министър подаде оставка заради смъртта на три бебета
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румънският здравен министър Патричи Акимас-Кадариу подаде оставка заради смъртта на 3 бебета от мистериозна инфекция, пише АФП.

Възможна причина за трагедиите е използването на нискокачествен дезинфектант в около 50 болници в северната ни съседка. Според журналистически разследвания препаратът е бил силно разреждан и така ставал неефективен, а наред с това цената му била нереалистично висока.

Инспекция на здравните служби миналата седмица откри, че дезинфектантът се използва в 50 болници, включително 9-те най-големи в столицата Букурещ. В момента се разследва хипотезата, че некачественият препарат е довел до голям брой инфекции, често фатални, сред пациентите в болниците.

Това предположение не се потвърждава от официалните статистики. Само преди 3 месеца десетки бебета бяха хоспитализирани и 3 от тях починаха заради инфекция, причината за която не беше установена.

В края на миналата седмица президентът Клаус Йоханис призова за „незабавен план за действие” за справяне с възникналата криза в здравния сектор. 

#Румъния #здравен министър #оставка #бебета #смърт #дезинфекция #болници #Букурещ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »