Настанените в хотели ще се декларират онлайн пред данъчни и МВР

Настанените в хотели ще се декларират онлайн пред данъчни и МВР
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Единна система за туристическата информация (ЕСТИ) ще свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерство на туризма, Министерството на вътрешните работи, Националната агенция за приходите и общините. Това предвиждат промените в Закона за туризма, които днес са публикувани за обществено обсъждане.

Тези текстове са записани в отделен проект за промени в закона като това се налага поради важността на системата и за да се ускорят сроковете за създаването й, обясняват от туристическото ведомство. Междувременно цялото обществено обсъждане по Закона за туризма бе удължено до постигане на консенсус по регламента за къмпингуването и в мерките за насърчаване развитието на планинския туризъм.

Системата се очаква да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност, обясняват авторите на проекта. Предвижда се улеснена процедура за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи.

Собствениците на места за настаняване от клас "А" (хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили) ще бъдат задължени да осигуряват автоматизиран обмен на данни между информационната система на водения от тях регистър и Единната система за туристическа информация. Тоест създава се директен канал за връзка между хотелиерите и системата, без да е необходимо тази информация да се предава първо на общината и после вторично да се подава към Министерството на туризма и другите ангажирани институции, какъвто е редът в момента.

Информацията от регистрите директно ще постъпва в централизираната база данни на ЕСТИ, което прави значително по-бърза, евтина и ефективна процедурата по нейното предоставяне, както намалява риска от грешки и непълноти. На практика данните ще постъпват в системата в реално време, обясняват от министерството.

За местата за настаняване от клас "Б" (семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги), които не водят регистър в електронна форма, се предвижда облекчение, като обменът на данни ще се осъществява чрез ежедневното им вписване в Единната система за туристическа информация посредством публично достъпен уеб или друг интерфейс, чрез сигурна комуникационна сесия за свързаност.

В проекта се посочва, че за туристите от ЕС, от Швейцария от държави, които са страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, ще се дава информация за броя, тяхното гражданство, датата на регистрация и датата на отпътуване. Втората категория данни се отнася до другите чуждестранни туристи. За тях се предвижда предоставяне и запазване на данни, включващи както техния брой, така и идентифициращи данни: име, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документа за самоличност.

Данните за настанените туристи в единния регистър на ЕСТИ няма да бъдат публични. НАП ще събира данни в агрегиран вид (брой настанени лица, брой нощувки) за контрол на постъпленията от туризма. МВР ще има достъп до данните, идентифициращи чуждестранните туристи в цялата страна (без информацията за туристите от Европейския съюз, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария). Достъпът на общините, НАП и МВР е отдалечен, като обхватът на данните е според установеното в закона за съответната категория туристи.

 

#хотели #хотелиери #информационна система #НАП #МВР #регистър #Министерство на туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »