Брюксел е отпуснал 509 млн. евро на Гърция за бежанците

Брюксел е отпуснал 509 млн. евро на Гърция за бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) е отпуснала 509 млн. евро на Гърция за справяне с бежанците от разразяването на мигрантската криза.

„Аз не отговарям за икономиката или за финансовите въпроси, но смятам, че не само Европа, но и целият свят трябва да имат два топ приоритета – сигурността и вътрешните работи“, коментира Аврамопулос, който е и министър на отбраната на Гърция.

„С бежанците виждаме реалността“, продължи той и даде за пример условията, в които живеят бежанците в лагера Идомени, намиращ се на границата между Македония и Гърция, и ситуацията, в която се намира южната ни съседка в опита си да се справи с потока на бежанци през Бяло и Средиземно море.

В Деня на Европа Аврамопулос постави под въпрос бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в контекста на два основни принципа, залегнали в Договора за ЕС – на отговорността и солидарността, които поставят въпроса за „нуждата от повече Европа“.

„ЕК се намира на страна на гръцката държава“, каза още еврокомисарят. „509 млн. евро са дадени на Гърция, които са свързани с мигрантите и осигуряване на техния престой“. „Ръка за ръка ние търсим начин за да се вземе най-доброто решение за тези хора“, оцени Аврамопулос.

Еврокомисарят по въпросите за имиграцията подчерта, че решението страна, която откаже да приема бежанци, да плаща глоба, е друга форма на солидарност, а не наказание.

#ЕК #еврокомисар #бежанци #мигрантска криза #Средиземно море #Европа #Солидарност #глоба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »