Външната търговия се свива през първото тримесечие

Външната търговия се свива през първото тримесечие
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Между януари и март намаляват и износът, и вносът, като външнотърговското салдо на България остава отрицателно, съобщи Националният статистически институт.

През първите три месеца на годината от България са изнесени стоки общо на стойност 10.590 млрд. лв. като спрямо същия период на 2015 г. износът намалява с 1.6% .

Вносът през първото тримесечие е за 11.483 млрд. лв., а спадът е с 6.8%

Статистическите данни показват драстично свиване на търговията със страните извън ЕС. Износът към тях намалява с 8.8% за година, а стойността му е 3.533 млрд. лв. Най-големият стойностен обем на износа е за Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия.

Спадът на вноса от трети страни е с 19.2% до 3.6 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Данните за търговията със страните от ЕС, които са само за януари и февруари, сочат увеличение на износа и намаление на вноса. През първите два месеца на годината България е изнесла в страните от ЕС стоки за 4.553 млрд. лв., с 2% повече, отколкото година по-рано. Вносът намалява с 1.5% до 4.860 млрд. лв.



#Национален статистически институт #НСИ #търговия #салдо #внос #износ #ЕС #стоки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »