60 милиона е недостигът за хранене с ваучери

Общество | 10 май 2016, вторник / 14:59| Показвания:60 милиона лева ще е недостигът на средства за ваучерно хранене на работниците през тази година, обявиха от Асоциацията на операторите за ваучерно хранене. Оттам обясниха, че България е единствената страна, която прилага схемата и настояха квотата да отпадне.

400 хиляди работници получават всеки месец ваучери за храна и така допълват дохода си. Средствата се ползват от данъчни отстъпки, което стимулира бизнесът да ползва схемата. По традиция обаче тази година средствата ще свършат в края на третото тримесечие.

Въпреки че парите бяха завишени с 20 милиона лева спрямо миналогодишните и достигнаха 260 милиона лева, обясняват операторите на ваучери. 

"Квотите, които свършват преждевременно през август, септември, октомври, води до намалено потребление и до по-малко приходи в държавния бюджет. Липсата на квоти до края на годината означава липса на разполагаем доход и намаляване на покупателната способност на служителите, като за тези, които имат ниски доходи, това е особено драстично и за търговските обекти естествено намаляване на оборота, който минава през тях", допълва Габриела Колева.

От съществуването на системата парите винаги са в недостиг. Операторите настояват съвместно с Министерство на финансите да се изготви реална методика, по която те да се прогнозират всяка година.


Тагове: ваучер, хранене, работници, недостиг, схема

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси