Гърция спешно ускорява приватизацията

Гърция спешно ускорява приватизацията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият фонд, управляващ държавните активи – ТАИПЕД, обяви, че ще пристъпи към финализиране на 19, а не на девет приватизационни сделки. Това в момента е е в процес на договаряне от правителството в Атина с международните кредитори.

Освен приватизационните сделки, които по различни причини бяха стопирани, като тези за старото летище „Елиникон“ край Атина, за компанията оператор на Солунското пристанище и други, правителството смята да потърси и купувачи за електрическата компания ДЕИ, за нефтената „Хеленик петролеум“ (ЕЛПЕ), за газовата ДЕПА, а също за двете ВиК-та в Атина и Солун (ЕВДАП и ЕВАТ).

До септември пък властите в Атина трябва да задвижат приемането на законодателство за преструктуриране на службата за гражданска авиация с цел да се даде тласък на сключената сделка за 14-те регионални гръцки летища, които бяха взети на концесия от германската компания „Фрапорт“.

Приватизационният списък включва още и много други държавни активи. Атина предвижда за периода 2016-2018 г. да събере 5.8 млрд. евро с тези сделки. 

#Гърция #приватизация #летища #авиация #активи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"