Евродепутатите не признават Китай за пазарна икономика

Евродепутатите не признават Китай за пазарна икономика
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Евродепутати от всички парламентарни групи заявиха днес, че "Китай не е пазарна икономика" според европейските стандарти.

Европейският парламент обсъди как ЕС да се противопостави на нелоялната конкуренция от Китай от идната година, когато по правилата на Световната търговска организация (СТО) азиатската държава трябва да бъде призната за пазарна икономика, се посочва в съобщение на ЕП до БТА.

Евродепутатите отбелязаха, че свръхкапацитетът в производството води до евтин износ към ЕС, а това нанася икономически щети, особено на пазара на стомана в съюза, където хиляди работници се страхуват за работата си.

Много евродепутати призоваха Европейската комисия бързо да представи предложение за противопоставяне на дъмпинга. Други заявиха, че ЕС трябва да даде ясен сигнал на Китай, че страната не може да бъде призната за пазарна икономика.

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис потвърди, че справянето с кризата в стоманената индустрия е основен приоритет за ЕК. Според него е безспорно, че Китай не е пазарна икономика и затова ЕК работи по "нов подход", който ще включва силна система за търговска защита и ще осигури спазването на правилата на СТО.

Еврокомисарят посочи, че този подход може да бъде заимстван от САЩ, които изчисляват разликите при дъмпинга за всеки отделен случай. Андриукайтис добави, че ЕК ще обсъди въпроса преди лятната ваканция.

От името на председателството на Съвета на ЕС Жанин Хенис-Пласхаарт заяви, че въпросът ще бъде обсъден от министрите на 13 май (петък). ЕП ще гласува резолюция в четвъртък.

#евродепутати #Китай #пазарна икономика #ЕС #СТО #износ #цени #държавна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"