Николай Василев става почетен консул на Словения в София

Външна политика | 11 май 2016, сряда / 13:08| Показвания:Снимка: БГНЕС

Република Словения ще открие почетно консулство в България, реши правителството. То ще е със седалище в София и консулски окръг, обхващащ територията на цялата страна.

"С откриването на почетно консулство в България и определянето на Николай Василев за почетен консул ще бъде стимулирано развитието на двустранните икономически и културни отношения и възможностите за сътрудничество в различни сфери", се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

Николай Василев бе министър в две правителства. В кабинета на Симеон Сакскобургготски той бе вицепремиер и последователно министър на икономиката и на транспорта. В правителството на тройната коалиция той бе министър на държавната администрация. В момента е управляващ партньор в инвеститорска компания.

За повече от 20 години от развитието на съвременните дипломатически отношения България и Словения имат добро сътрудничество в рамките на организациите, в които членуват. Макар и с различна интензивност през различните периоди политическият диалог е сравнително редовен. Съществува неизползван потенциал в търговско-икономическите отношения, мотивира се кабинетът за решението.

 


Тагове: Николай Василев, почетен консул, Словения, пресслужба, вицепремиер, дипломатически отношения

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси