ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия растеж на България през 2016 г. до 2,5 на сто

ЕБВР повиши прогнозата си за икономическия растеж на България през 2016 г. до 2,5 на сто
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си за икономическия растеж на България до 2,5 на сто през 2016 година спрямо очакваните през ноември 2 на сто, се посочва в доклад на институцията, публикуван на сайта й.

Банката очаква брутният вътрешен продукт на страната през 2017 година да нарасне също с 2,5 на сто.

През 2016 и 2017 година вътрешното търсене ще бъде движещата сила за растежа, подкрепено от по-високия разполагаем доход заради повишаването на минималната работна заплата с 10,5 процента през януари 2016 година и подобряването на условията на пазара на труда, се посочва в документа.

Според ЕБВР засиленото потребление ще ограничи приноса на нетния износ за растежа.

Наред с бюджетната консолидация и дисциплината при разходите, това ще поддържа растежа на равнище 2,5 на сто през 2016 и 2017 година, се отбелязва в доклада.

Банката припомня, че през 2015 година икономиката на България е нараснала с 3 процента, като двигател на растежа е бил износът, отчасти благодарение на отслабващото евро.

Приносът на частното потребление за растежа е бил по-голям от очакваното заради ниската инфлация и подобреното икономическо доверие, посочва институцията.

Източник: БТА

#икономически растеж #ЕБВР #прогноза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »