Парламентът реши: Ще има национален референдум заедно с президентските избори! Остават всичките 6 въпроса от подписката

Парламентът реши: Ще има национален референдум заедно с президентските избори! Остават всичките 6 въпроса от подписката
Близо 700 хил. българи подписаха за референдума / БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание одобри провеждането на национален референдум, иницииран от Слави Трифонов и подкрепен от близо 700 000 български граждани.

В гласуването участваха 150 народни представители, от които 131 бяха "за", 18 - "против" и един се въздържа.

Парламентът реши референдумът с всичките шест въпроса, предложени от екипа на Слави Трифонов.

В референдума гражданите ще могат да дадат мнението си по следните въпроси:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

  • Подкрепяте ли броя на народните представители да бъде намален на 120?

  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

  • Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

  • Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Преди това по време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи така внесената подписка с 6-те въпроса и няма да участва в дебата, защото всичко е било решено в комисиите.

От друга страна председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова изказа мнението, че времето ще покаже дали този референдум е движеща сила за нов политически проект. Въпреки това тя призова да се отрече образът на едно предварително начертано статукво. „АБВ беше лидер в това да се промени Закона за допитване до гражданите. Имаме принципна позиция да подкрепим провеждането на референдум в 6-те му въпроса. Имаме, обаче някои съображения срещу въпроса, което не значи, че не искаме суверена да се произнесе по тях”, подчерта още Тодорова.

РБ ще подкрепи така предложените въпроси в тяхната цялост, защото гласа на хората трябва да бъде чут. Хората трябва да бъдат питани регулярно по въпроси, които касаят държавното управление, каза Димитър Делчев от името на ПГ на РБ.

Янаки Стоилов от БСП постави въпроса дали част от въпросите са конституционно допустими. „Не се заблуждавайте, че каквито и промени да се направят в сегашната политическа система, ако не се промени социално-икономическият модел, това ще бъде поредната измама, ако се запази същият модел за злоупотреби с обществено богатство, нищо няма да се промени”, каза Стоилов.

Той апелира: „нека, когато се движим напред, да не се върнем там, от където тръгнахме”. „Изборите в България преди 25-30 години бяха задължителни, но това не беше записано в конституцията. Има нужда от пряка демокрация, но, когато самата дума демокрация има все по-малък смисъл, прилагателните пред нея нямат никакъв смисъл”, смята депутатът от левицата.

Таско Ерменков от БСП, пък изказа мнение, че тези, които формират обществено мнение и гражданско общество имат по-голяма отговорност от останалите. „Дали имат отговорност хората, които се смятат за по-отговори, че трябва да формират гражданско общество на принцип на демокрацията, а не на принципа на вулгарния популизъм”, обаче запита Стоилов.

Хамид Хамид обяви, че ДПС са против, защото са против в този референдум да бъдат включени въпроси, които са от компетенцията на Велико Народно събрание, а не, защото са против провеждане на референдум.

След гласуването Тошко Йорданов заяви, че е доволен от решението на парламента и подчерта, че референдумът може да промени текстове от конституцията стига да не променя формата на държавно управление. „Ужасявам се как депутати, които творят закони, не знаят какво са сътворили и не са чели конституцията. Бройката на депутатите не промяна държавното управление, защото парламентът си остава парламент. Те демонстрират или некомпетентност или страх. И в двата случая не заслужават да бъдат тук”, убеден е Тошко Йорданов.

Националният референдум по закон трябва да се проведе заедно със следващите национални избори, като най-близките такива са президентските тази година.



#референдум #Парламент #въпроси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"