Да не се правят сделки с „диктатора“ Ердоган, призоваха евродепутати

Да не се правят сделки с „диктатора“ Ердоган, призоваха евродепутати
БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутатите изразиха сериозни опасения за липсата на напредък в изпълнението на условията на ЕС за либерализиране на визовия режим за турските граждани, които бяха договорени в сделката от 18 март между ЕС и Турция за спиране на потока от мигранти към ЕС.

Холандският министър на отбраната Жанин Хенис-Пласхаарт, представляваща Съвета, припомни, че споразумението от 18 март ускори вече съществуващ процес, следвайки пътна карта, одобрена през 2013 г. „Това не е подарък или концесия за президента Ердоган, а нещо, от което всички ние ще имаме полза – милиони европейски туристи и милиони турци, включително и активисти за човешките права”. Тя все пак призна, че „Турция има много работа за вършене”. Работната група на Съвета за визите е започнала своята законодателна работа по предложението на Комисията същата сутрин, съобщи Хенис-Пласхаарт.

Комисар Димитрис Аврамопулос също посочи, че Турция трябва да постигне напредък, но каза, че е „оптимист”, че Анкара ще „даде окончателен тласък“ за провеждане на необходимите реформи до края на юни. „Ние няма да си понижим стандартите”, увери той евродепутатите.

Мария Габриел (ЕНП, България) изрази подкрепата на своята група за споразумението от 18 март, но каза, че Турция трябва да отговори на всички критерии за либерализиране на визовия режим преди гласуването на Парламента. „Ние трябва да отделим нужното време за финализиране на подробностите, разглеждане на позицията на Съвета и да имаме защитен механизъм в сила”, каза тя.

Други депутати обаче не бяха толкова дипломатични.

ЕС не трябва да прави обещания, без да бъде сигурен, че всички изисквания са изпълнени. Антитерористичното законодателство и въпроси относно защитата на данни са сред въпросите, които трябва да бъдат решени, добави тя, като предупреди, че „ние не можем да допуснем изключения, защото те биха се върнали като бумеранг”, заяви Таня Файон (С&Д, Словения).

Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия) беше още по-безкомпромисна и каза, че като кандидат-член за ЕС условията за Турция трябва да бъдат особено строги, без никакви двойни стандарти. Тя заяви, че се „срамува от безотговорното поведения на Комисията към един диктатор”

Критериите за освобождаването от визи трябва да бъдат изпълнени, настоя София ин 'т Велд (АЛДЕ, Нидерландия). Европа „е подложена на изнудване от президента Ердоган, защото ние сме слаби и разделени”. Тя изрази съжаление, че европейските лидери „правят сделки с диктатори”, вместо да се споразумеят за обща европейска политика относно бежанците.

Президентът Ердоган се стреми да въведе авторитарен режим. Аз съм за либерализирането на визовия режим, но не и на всяка цена и не чрез затваряне на очите ни за това, което всъщност се случва в Турция”, категорична е Мари-Кристин Вержиа (ЕОЛ/СЗЛ, Франция).

Ребека Хармс (Зелените/ЕСА, Германия) посочи нарастващия брой нарушения на демократичните права и правата на човека в Турция и заяви, че ЕС не трябва да зависи от Турция, а да поеме отговорност заедно с ООН, за да се намерят решения на кризата с бежанците. „Грешка е стратегията за бежанци да се смеси с политика за съседство”, добави тя.

Фабио Масимо Касталдо (Европа на свободата и пряката демокрация, Италия) разкритикува „незаконното споразумение” между ЕС и Турция и предупреди, че президентът Ердоган „не може да бъде наш приятел”.

Очаквано остра бе и Марин Льо Пен (ЕНФ, Франция), според която идеята за предоставяне на безвизов достъп на турци е „абсолютна лудост”, като добави, че президентът Ердоган използва миграцията за оръжие срещу ЕС.

#евродепутати #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"