В Словения пристигат първите търсещи убежище по квотите на Брюксел

Свят | 12 май 2016, четвъртък / 14:27| Показвания:Снимка: БГНЕС

Днес в Словения ще пристигнат първите 30 търсещи убежище от Гърция по схемата за преразпределение, одобрена от ЕС през септември, съобщава агенция "Ройтерс".

Групата се състои от сирийци и иракчани. Първоначално тя ще бъде настанена в център за търсещи убежище в столицата Любляна. 

Миналата седмица Европейската комисия предложи страните, отказали да приемат мигранти, да бъдат глобявани с по 250 000 евро за всеки отхвърлен човек. Това бе част от идеите ѝ за реформи на общата система за убежище в ЕС. Основният принцип в нея остава - кандидатите за статут трябва да подават молба в първата държава от ЕС, в която стъпят, освен ако нямат семейство в друга страна от блока.

Промените се състоят във въвеждането на коригиращ механизъм за разпределението, който ще установява математически кога дадена държава обработва непропорционално голям брой молби за убежище. В такъв случай всички нови кандидати в нея ще бъдат разпределени в друга държава от ЕС.

Миналия септември мнозинството от 28-те страни членки одобриха плана за презаселване на 160 000 бежанци през следващите две години, но страни като Унгария, Словакия и Полша се противопоставиха остро на предложението за квоти за мигранти. През есента Унгария ще проведе референдум за приемането на квотите. Будапеща, както и Братислава, започнаха дела срещу системата.


Тагове: Словения, Гърция, мигранти, ЕС, иракчани, сирийци, Унгария, референдум

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси