Петкова: Без заема НЕК трябваше да плати 3 млрд.лв. неустойки на "американските" централи

Петкова: Без заема НЕК трябваше да плати 3 млрд.лв. неустойки на "американските" централи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националната електрическа компания е трябвало да плати неустойки в размер на 3 млрд. лв., в случай, че не изпълни задълженията си към двете „американски централи“. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред BTV.

„Има договори, които са сключени през 2001 година, впоследствие има няколко споразумения към тези договори. Колегите от АБВ и г-н Петков трябва да са запознати с тях, тъй като голяма част от тези допълнителни споразумения към договорите са сключени в период 2005 – 2008 г. и те са свързани именно с неустойки по договора, с обезпечения, с учредяване на особен залог. Ако не бяхме платили на двете американски централи на първо място, в договора е предвидено ясно, че двете страни дължат неустойки, в случай че не изпълнят своите ангажименти по договора".
Неустойката, която НЕК трябва да плати към двете централи, в случай че не изпълни своите ангажименти е малко над 3 млрд. лева, уточни Петкова.

Министърът коментира и твърденията, че този заем ще повиши цената на тока от 1 юли 2016 г.
Тя изрази изненадата си от позицията на заместник-председателя на АБВ Румен Петков, който по-рано каза, че заради изтегления от БЕХ заем за обезпечаване на задълженията на НЕК към „AES Гълъбово ТЕЦ Марица Изток 1,“ и Контур Глобал ТЕЦ Марица изток 3“, през следващите три месеца цената на електричеството ще се повиши драстично.
НЕК като страна, която ще ползва кредита, трябва да представи пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разходите си. Разходът за НЕК са единствено за лихви. Това, което НЕК ще плаща като лихви, е приблизително 60 млн., обясни министърът. Този разход ще бъде компенсиран от намалените плащания на НЕК към двете американски централи – с подписаното споразумение с тях намалихме процента за разполагаемост, с което се спестяват над 90 млн. лева годишно.

Затова министър Петкова е категорична, че няма риск да бъде повишена цената на електрическата енергия заради изтегления кредит.
„Изненадана съм от това, че АБВ реши и напусна управлението на страната, но съм още повече изненадана от мотивите, които се изтъкват или по-скоро липсата на такива. Един от основните аргументи, една от основните критики беше свързана със сектор „Енергетика”. Изненадана съм от позицията на Румен Петков и от мотива за напускането на коалицията – промените и реформите в сектор „Енергетика”, коментира министър Петкова.


В частност тя уточни, че досега са работили добре с колегите от АБВ.
„До настоящия момент ние сме работили много добре с колегите от АБВ, в частност с Кирил Цочев в качеството му на член на Комисията по енергетика в Народното събрание”.
"Той е един много добър професионалист, човек, който познава в детайли проблемите в сектор „Енергетика“, каза тя.
Припомняме, че вчера депутатът на АБВ Кирил Цочев заяви, че „Напускането на правителството няма връзка нито с Нинова, нито с енергийни проекти“.
Тя допълни, че е била изненадана от решението на вицепремиера Ивайло Калфин да си тръгне и подчерта, че година и половина са работили много добре заедно, че той е много добър експерт и са имали тясна комуникация по повод либерализацията на енергийния пазари подпомагането на социално уязвимите групи.


Припомняме, че вчера председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев лансира пред Нова телевизия тезата, че АБВ атакува правителството заради започналите проучвания за нефт и газ в Черно море. Те били в противоречие с проектите от „големия шлем“ на президента Георги Първанов, който сега е лидер на АБВ. Подобна теза тази сутрин лансира и министърът на външните работи Даниел Митов, коментира специализираното издание 3e-news.
Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов също каза, че заради проучването за нефт и газ ще се опитат „да го свалят“.

Пред Нова телевизия в сряда Добрев отговори и на другата атака на Румен Петков за посещението на българската делегация в Китай и за привличането на китайски инвеститор за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология на „Уестингхаус“. Депутатът на ГЕРБ и председател на енергината комисия бе категоричен, че споразумението с „Уестингхаус“ отдавна не е в сила.

Тази сутрин пред BTV енергийният министър припомни, че скоро в рамките на блиц контрол в парламента е отговорила „на абсолютно всички въпроси“. „По отношение на притеснението на господин Румен Петков, че е ходила делегация в Китай, искам само да отбележа следното: Това посещение в Китай беше продиктувано от посещението на междуправителствената делегация, водена от премиера Борисов в Китай. Знаете, че тогава беше поставена темата, че България търси стратегически инвеститор във връзка с изграждането на нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“. От страна на китайската страна беше проявен такъв интерес и беше направено работно посещение, което работно посещение наистина да проучи на място как точно стоят нещата с реализацията на подобна технология на „Уестингхаус“, какви са възможностите за намиране на такъв стратегически инвеститор“.

„Нашите партньори от АБВ трябва да знаят, че в нашата програма за управление на страната ясно е записано, че българското правителство, по отношение на сектор „Енергетика“ ще работи за нова ядрена мощност, но само при определени условия, а именно – този проект трябва да бъде икономически обоснован, не трябва да се изисква държавна гаранция, трябва да е на лице стратегически инвеститор и няма да има договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Нашето правителство е достатъчно отговорно и смея да твърдя, че всички ние трябва да сме си извлекли поуките досега от такива икономически необосновани проекти, каквито бяха и „Белене“ и „Цанков камък“, за които между впрочем НЕК продължава да плаща кредитите, главницата и лихвата. За „Цанков Камък“ ще изплатим кредита в края на 2019 година, а за АЕЦ „Белене“ кредитът, който беше изтеглен в размер на половин милиард лева продължава да се плаща от НЕК и с лихвите.

Петкова се спря и на тезата за местния добив на природен газ, като припомни, че „приоритет на правителство в областта на енергетиката, освен финансовата стабилизация на сектора, освен либерализацията на електроенергийния пазар, е и именно развитието на местния добив. Местният добив ние го разглеждаме като една от най-реалните възможности за диверсификация на източниците за доставка на природен газ“. Тя припомни, че в румънски води, на 15 км от блока „Хан Аспарух“ е разположен блок „Нептун“, в който блок са открити газови залежи от 84 милиарда куб м.
„Ако бъдат открити подобни залежи това ще означава две неща – на първо място, сигурност на доставките и на второ място, конкурентни цени, респективно и конкурентна икономика.

Затова е изключително важно това, което правителството на премиера Борисов и в първия кабинет и сега във втория кабинет прави в областта на местния добив. Знаете, че едно от първите решения на правителството беше именно да стартираме процедурата за търсене и проучване в дълбоко Черно море за блок „Силистар“ и „Терес“. Така че това са наистина едни много сериозни и много революционни стъпки в българския енергиен сектор“, каза Петкова.

#Теменужка Петкова #НЕК #заем #лихви #договор #анекс #Марица Изток #БЕХ #нефт и газ #Черно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »