Русенски съдия е осъден на 3 години условно за подкуп

Русенски съдия е осъден на 3 години условно за подкуп
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Софийският градски съд призна съдия Николай Стефанов от Русе за виновен за взимане на подкуп. Магистратът е подсъдим за това, че е поискал 1000 лв. и е опитал да вземе 500 лв. от тях, за да одобри споразумение по дело срещу непълнолетни, откраднали 35 лева.

Съдът му наложи тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок, 3 хил. лв. глоба и го лиши от възможността да бъде магистрат за срок от три години. За същия срок той има забрана да упражнява и друга юридическата професия.

Според обвинението съдията е поискал, а на 14 февруари 2015 г. опитал да вземе подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение между защитника и прокурор Христо Матев. С него подзащитният на Стефанов - 17-годишният Мартин - се признава за виновен за грабеж на 35 лева, а страните се споразумяват за условната му присъда.

Съдебният състав прие, че опитът на Стефанов да вземе парите е останал недовършен само по независещи от него причини - бил е арестуван от ДАНС точно в момента преди предаването на подкупа. Подсъдимият бе задържан в колата на адвокат Свилен Стефанов, който е носел белязани банкноти. По време на делото се разбра, че до даване на пари не се стига, тъй като Димитър Влахов, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС, "изскача с разперени ръце пред колата и вика "Стой! ДАНС!". Задържането бе резултат на съвместна акция на специализираното звено към Софийската градска прокуратура за борба с корупцията и ДАНС.

Съдът осъди Стефанов да заплати и разноски по делото. Освен това измени и мярката му за неотклонение от парична гаранция за 1000 лв. в подписка.

 

#Софийски градски съд #съдия #присъда #подкуп #споразумение #пари #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници