Фискалният съвет е по-песимистичен от финансовото министерство за растежа

Фискалният съвет е по-песимистичен от финансовото министерство за растежа
sxc.hu
A A+ A++ A

Прогнозата на Фискалния съвет за очаквания икономически растеж на България е малко по-песимистична от тази на правителството. 

Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Ръстът на икономиката според експертите от Съвета ще е в диапазона между 1,5% и 2,1%, каза той. За сравнение – финансовото министерство очаква през 2016 г. растеж на българската икономика от 2,1% в резултат на по-нисък нетен износ и спад на инвестициите, а до края на 2019 г. според прогнозата растежът плавно ще се ускори до 2,7%.

Вчера ЕБВР прогнозира ръст на българската икономика от по 2,5 на сто за тази и следващата година.

„Ние отчитаме и геополитическите фактори, които силно ще окажат влияние върху развитието на българската икономика. Отчитаме и намалената кредитна активност в резултат на стрес тестовете на банките, които се въздържат от активна намеса в инвестиционните процеси“, заяви Григорий Вазов.

Той изтъкна още спад на потреблението и спад на публичните капиталови разходи, както и понижението при частните инвестиции. Като фактор за ръста на инвестициите Вазов посочи добрата съдебна система, спокойната политическа обстановка, липсата на корупция и публичните инвестиции, като всичко това по думите му може да се отрази положително и на частните инвестиции и 60 – 70 млрд. лв. под формата на депозити да излязат на пазара.

„Бизнесът трябва да спре да говори колко е лошо образованието. Има кадри. Факт е, че бизнесът винаги изпреварва образованието. Не може да не си инвестирал нито един лев в това образование и да искаш продукт, който да те устройва“, коментира още той.

#Фискален съвет #икономически растеж #Министерство на финансите #Григорий Вазов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"