Заместничка на Калфин поема поста му на социален министър

Заместничка на Калфин поема поста му на социален министър
БГНЕС
A A+ A++ A

Зорница Русинова е предложението за нов социален министър. Това съобщи в НС премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов обясни, че тя има подкрепата на партньорите в управлението.

От 19 ноември 2014 г. Зорница Русинова заема поста заместник – министър на труда и социалната политика. Организира и координира дейността на Министерството на труда и социалната политика в сферата на: Европейските фондове и международните програми и проекти; Международното сътрудничество и въпросите на Европейския съюз. Наблюдава и координира дейността на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в МТСП; Дирекция „Европейски въпроси и международно сътрудничество” в МТСП.

Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Зорница Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007 – 2012 година.

Притежава дългогодишен опит в управление на програми и проекти, натрупан в Програмата на ООН за развитие, Американската агенция за международно развитие и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Заема поста заместник –министър на труда и социалната политика (март 2012 – март 2013г.), отговарящ за политиката на пазара на труда, международни отношения, трудовото и социалното право, доходите и демографски политики и международните и европейските програми за финансиране.

Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

Русинова ще заеме поста министър на труда и социалната политика, след като Ивайло Калфин подаде оставка преди дни. След консултации вчера беше обявено, че ГЕРБ ще номинира вицепремиера Томислав Дончев за социален министър. Освен на най-голямата партия номинацията на Дончев има подкрепата и от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и двама независими депутати. БСП и ДПС категорично заявиха, че няма да подкрепят Томислав Дончев за министър на труда и социалната политика.

Премиерът не искал да похаби Дончев на тежко място като това за социален министър и заради това не давал да заеме поста. Оказа се, че и самият Дончев не бил съгласен и не се е поддал на опита да бъде принуден от съпартийците си да поеме поста.

 

#социален министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »