Бойко Борисов: В момента текат поне 3 акции на МВР и ДАНС

Бойко Борисов: В момента текат поне 3 акции на МВР и ДАНС
A A+ A++ A

В момента текат поне 3 акции на МВР и ДАНС, хората имат нужда от подкрепа и спокойствие. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов, по време на участието си в петъчния парламентарен контрол, в отговор на въпрос от народния представител от РБ Атанас Атанасов, свързан с назначаването на ръководен служител в Държавна агенция „Разузнаване”.

Борисов каза, че ни най-малко не е поставял под съмнение хора, които са назначавани при управлението на Атанас Атанасов като директор на Национална следствена служба, за нещо, което да се слага като антитеза. „Ние сме работили с вас и мисля, че във времето, когато сме работили, сме работили в много добър синхрон, поне аз такова впечатление имам”, каза премиерът, обръщайки се към народния представител Атанас Атанасов. Премиерът посочи, че в рамките на закона председателят на ДАР е изготвил предложение за назначаване на зам.-председатели и в това число назначаването на Ангело Прокопиев зам.-председател.

„Беше предложен за втори зам.-председател на Държавна агенция „Разузнаване”, беше предложено с цел създаване необходимите организации и ефективно изпълнение на приоритетните оперативни и информационни задачи поставени на ДАР и повишаване на оперативното взаимодействие на всички държавни органи и структури от сектор „Сигурност””, обясни той.

Министър-председателят обясни, че увеличения обем дейности към ДАР, произтичащи от усложнената външна среда за сигурност и нарастващите рискови заплахи към България, е наложило необходимостта от назначаването на зам.-председател с опит в Контразузнаването и борбата с асиметричните заплахи. Бойко Борисов каза, че Прокопиев има 18 години стаж в системата за защита на националната сигурност и е преминал последователно през всички длъжности. По думите му, той притежава необходимата професионална и езикова подготовка и отговаря на изискванията за заемната длъжност.

„Ако имате някакви данни, че той не се справя ще го поставя на директора на ДАР като въпрос и ще взема отношение. Към този момент нямам такива данни”, коментира министър-председателят. „Аз винаги съм бил готов на коректност, това ми е характера. Това е добродетел, не е нещо лошо”, обясни той. По думите му, вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова сама си избира екипа, с който работи и го ръководи добре.

„Оценката, която ни даде зам.-държавния секретар по сигурност, че България е за пример на много държави в борбата с корупцията и контрабандата. Това не са хора, които говорят празни приказки. Същото в Лондон заявиха и английските ни колеги”, посочи той.

„Стараем се много. Далеч съм от мисълта, че в този сложен свят и обстановка ние сме цъфнали и сме най-доброто , което може да направим, но това не ни пречи да се стараем. В момента текат поне 3 акции на МВР и ДАНС, от нощес и по нелегалните емигранти. Хората там имат нужда от подкрепя и спокойствие”, заяви още той. Борисов каза, че не познава зам.-председателите на ДАР, защото този, които отговаря за дадено министерство или агенция сам да назначава екипа си. „Не случайно в МВР зам.-министърът е от вашата политическа сила.

Надявам се ако имате някаква информация, че г-жа Бъчварова ме подвежда и компрометира, навреме да ми го кажете. Продължавам не само да съм коректен, но и да проявявам уважение към вас”, каза още премиерът.

#ДАНС #Бойко Борисов #председател #разузнаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »