Брекзит ще струва на Германия близо 50 млрд. евро само догодина

Брекзит ще струва на Германия близо 50 млрд. евро само догодина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако Великобритания напусне ЕС, това ще струва на Германия до 45 млрд. евро до края на 2017 г., тъй като износът на най-голямата европейска икономика ще понесе сериозен удар, показва проучване на DZ Bank, цитирано от "Ройтерс".

Обединеното кралство трябва да реши дали да остане в блока на референдум на 23 юни. Проучванията показват, че привържениците на двата лагера- за и срещу членството в ЕС – са почти изравнени.

"Рискът за германската икономика е много голям, тъй като Великобритания ни е основен търговски партньор", обяснява икономистът Моника Бавен от DZ Bank. Според нея ако британците гласуват за излизане от блока, ефектите от това решение за Германия ще започнат да се усещат във втората половина на тази година.

При такъв сценарий икономиката на страната ще нарасне с 1.4 % при прогнозирани от DZ Bank 1.8% за тази година, и с 0.5 на сто вместо с 1.7% през 2017 г.

По оценки на правителството ръстът на икономиката за 2016 г. и 2017 г. съответно ще е 1.7% и 1.5 %. Берлин не е подготвил данни как тези цифри ще бъдат засегнати при евентуален Брекзит.

Бовен допълва, че в прогнозата на DZ Bank за Германия при излизане на Великобритания от ЕС дори е заложена лека рецесия в началото на 2017 г.

По думите на Бовен британският пазар е помогнал за стабилизиране на Германия в труден момент за световната икономика. Ето защо секторите, които изнасят продукция за Обединеното кралство, ще бъдат пряко засегнати, ако Великобритания излезе от ЕС.

 

#Германия #ЕС #Великобритания #Брекзит #Обединено кралство #икономика #сценарий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »