Bank of England: Паундът ще поевтинее рязко при Брекзит

Bank of England: Паундът ще поевтинее рязко при Брекзит
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната банка на Великобритания (Bank of England) предупреди, че Брекзит ще доведе до рязко поевтиняване на паунда и до увеличаване на безработицата, съобщи агенция "Ройтерс".

Банката намали прогнозирания икономически растеж за тази година до 2% от 2.2%, които бе определила през февруари с мотива, че несигурността около предстоящия референдум за членство в ЕС вече влияе на пазарите. Домакинствата и компаниите вероятно ще отложат инвестициите и харчовете си за след 23 юни, когато ще се проведе допитването.

Гуверньорът Марк Карни заяви, че банката ще опита да омекоти потенциалния удар за икономиката в случай на излизане от Европа, но паричната политика може да направи това само отчасти.

Социологическите проучвания показват, че гласоподавателите смятат, че членството в ЕС е по-добрата опция за икономиката, но и че лагерите "за" и "против" оставането в ЕС имат близък брой привърженици, така че гласуването най-вероятно ще бъде много оспорвано.

По-голямата част от едрия бизнес в Обединеното кралство вече изрази подкрепата си за членството в ЕС поради опасенията, че при излизане от блока това ще е равносилно на провалени договори за доставка на стоки, ще затрудни наемането на чуждестранни работници и ще увеличи разходите.

 

#Великобритания #Брекзит #икономика #паунд #централна банка #бизнес #разходи #стоки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"