България ще получи експертна помощ от ЕС за съдебната реформа

България ще получи експертна помощ от ЕС за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще получи експертна помощ от Европейския съюз за съдебната реформа, но препоръките няма да се налагат от Брюксел и водещата позиция остава на българските магистрати. Това каза ръководителят на представителството на Европейската комисия (ЕК) у нас Огнян Златев пред радио "Дарик".

Според него нуждата от подобряване на съдебната система не може да се оспорва.

Огнян Златев предупреди, че еврофондовете, на които през последните години разчита българската икономика, няма да са вечни. Той припомни, че те са допълнително средство, което има за цел да подпомогне икономиката на страната.

Ръководителят на мисията на ЕК у нас заяви, че Брюксел няма План Б за споразумението с Турция за мигрантите, което не може да влезе в сила заради отказа на президента Реджеп Ердоган по няколко от поставените 72 изисквания. Според Златев никой от европейските лидери не разсъждава върху такъв план.

По въпроса за продължаващото наблюдение на България и Румъния,дипломатът отнесе към тези, които са преговаряли и които са подписали присъединителния договор с ЕС. Нуждата от подобряване на съдебната система обаче не може да се оспорва, подчерта той.

"Това са експерти, които идват тук, да работят заедно с представителите на прокуратурата, на Министерството на правосъдието. Ще идват няколко пъти на такива мисии, като продължителността на мисиите ще е различна - между пет дни и месец. Идеята е да се види и използва опитът на страни, които са били със сходни проблеми, да видим как те са се справили с тях и доколко техният опит може да се пренесе в наши условия", обясни представителят на ЕК.

"Важно е да се отбележи, че тези препоръки няма да са просто ей така да се налагат отгоре, понеже са дошли от Брюксел", посочи Златев. Той обясни, че "експертите ще казват как определен тип дела се решават в Германия и Великобритания например и ще се гледа какво от практиката на другите европейски страни съобразно родните условия може да се сглоби, така, че хем да е почерпен чуждият опит, за да се оптимизира практиката у нас, хем по никакъв начин никой да не отнема водещата позиция на българските магистрати и другите представители от съдебната ни система".

 

 

#Европейски съюз #съдебна реформа #магистрати #съдебна власт #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"