Сега е моментът за застраховка срещу бури и градушки

Земеделие | 14 май 2016, събота / 17:07| Показвания:Снимка: БГНЕС

Стопаните могат да застраховат картофите, полските домати, лозята, слънчогледа и царевицата

Всички зеленчукови култури, които са вече поникнали или засадени на открито, в момента могат да бъдат застраховани срещу бури и градушки. Това съобщиха застрахователи пред www.AgroLife.bg по повод повишения интерес към тези полици заради честите и обилни валежи. Сега, например, е най-подходящият момент за сключване на застрахователно покритие за картофите, полските домати, лозята, слънчогледа и царевицата.

България се намира в силно градобитен район и сключването на полица срещу стихиите е препоръчително. Още през 1895 г. у нас е бил приет закон за задължително застраховане на земеделските производители за риск от градушки, тъй като щетите са големи, припомнят от застрахователния бранш. В някои случаи реколтата може да бъде унищожена на 100%.

В момента е в ход схемата за съфинансиране на застрахователни премии от държавата. Заявките се подават в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". За тази цел през 2016 г. е предвиден бюджет от 1,5 млн. лева. Максималният размер на подпомагане, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65% от стойността на застрахователната премия. Това означава, че в най-добрият случая фермерите ще платят само 35% от дължимата сума. На такава помощ могат да разчитат стопаните, които отглеждат плодове, зеленчуци, десертно грозде, етерично-маслени култури, тютюн.

Желаещите трябва да подадат заявление в областните дирекции на ДФ "Земеделие”. Оттам се издават удостоверения, че могат да участват в програмата, след което се сключва полицата. До 30 септември фермерите трябва да представят застрахователните си полици в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" в областните дирекции на ДФ "Земеделие”. Срокът за изплащане на средствата е до 16 декември тази година.

 


Тагове: бури, градушки, застраховане, презастраховане, полици, земеделие, фермери, премии

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси