Съветът за съдебна реформа обсъжда днес втория пакет промени в съдебния закон

Съветът за съдебна реформа обсъжда днес втория пакет промени в съдебния закон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа ще обсъжда на редовното си заседание днес втория пакет от реформи в Закона за съдебната власт (ЗСВ), подготвен от правосъдното министерство. На 5 май ведомството публикува на сайта си законопроекта. А в събота Висшият съдебен съвет (ВСС) на извънредно заседание прие общо становище по него.

Втората част от промените в ЗСВ, с които трябва да премине още един етап от съдебната реформа след приемането на промените в Конституцията, предвиждат утвърждаване на съдийското самоуправление, ограничаване на възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда, разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите и на Инспектората към ВСС. В проекта, който от министерството на правосъдието са изготвили, се предвижда още децентрализация на прокуратурата -т.е в закона ще е записано, че тя е единна, но не централизирана, а отделните прокурори няма да са пряко подчинени на главния прокурор.

Първата част от промените, които регламентираха разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - за съдии и прокурори - бяха гласувани в края на март. През декември 2015 година парламентът прие и изменения в основния закон, свързани със съдебната реформа. Управляващите отстъпиха от първоначално постигнатия консенсус, станал известен като "исторически компромис", което им коства и оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов.

На главния прокурор ще са подчинени само административните ръководители на отделните прокуратури, като това ще важи само при ръководната им дейност. "Постигнато е разграничение между прокурорски функции и ръководна дейност. Същевременно се засилва отчетността на главния прокурор, както и на административните ръководители в системата на прокуратурата", пише още в проекта.

Отпадат устните указания за работата на прокуратурата, но същевременно е записано, че главният прокурор "лично или чрез определени от него прокурори извършва ревизии и проверки и контролира работата на всички прокурори и следователи".

 

#ВСС #съдебна реформа #съдии #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"