ГЕРБ искат да забранят пушенето и на открито

ГЕРБ искат да забранят пушенето и на открито
Депутати от ГЕРБ предлагат още по-строги забрани за пушене - освен на закрити обществени места цигари да не се палят и на някои открити. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Депутати от ГЕРБ предлагат още по-строги забрани за пушене - освен на закрити обществени места цигари да не се палят и на някои открити - спирки, детски площадки, стадиони, летни кина и на други спортни и културни прояви, за които се купуват билети.

През април парламентът прие на първо четене от 1 юни да бъде въведена пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, както и на някои открити, като дворовете на детски градини и училища.

Преди второто четене обаче народните избраници от ГЕРБ Джема Грозданова, Стефани Михайлова и Петър Петров са внесли предложение за промени, които ще бъдат обсъдени в четвъртък на заседанието на парламентарната здравна комисия, предаде "Медиапул".

Те настояват да се забрани и пушенето на открити обществени места, като стадиони, особено ако там се организират обществени мероприятия за деца и ученици.

Дават пример, че пушенето на стадиони вече е забранено за Олимпийските игри в Лондон. Петър Курумбашев от левицата ги подкрепя и дори предлага още по-строги мерки като това пушенето да се забрани и на спирките на градския транспорт, обществените паркове и градини и детските площадки.

Депутати от различни групи са внесли и предложения за забрана на тютюневия дим на работните места, което беше пропуснато в първоначалния вариант на законопроекта, но здравният министър Десислава Атанасова увери, че грешката ще бъде поправена.

Има обаче депутати, които настояват за по-либерален режим. Независимият депутат Кирил Гумнеров предлага пушенето да е позволено в хотели, ресторанти, питейни заведения, барове, дискотеки, казина и игрални зали за хазартни игри след 22 часа и целодневно в частни офиси по решение на собственика.

Ердоган Ахмедов от ДПС пък иска да се допуска пушене в заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа.

Управляващите обаче, включително премиерът Бойко Борисов, са категорични, че ще има пълна забрана въпреки протестите на ресторантьорите.

Финансовият министър Симеон Дянков дори се обзаложи, че бизнесът няма да понесе голям удар от ограниченията.

#пушене #забрана #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер на България #Джема Грозданова #Стефани Михайлова #Петър Петров #депутати #открито

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"