Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Косово

Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Косово
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН провежда заседание в Ню Йорк за Косово, съобщи МИА. На него ще бъде обсъден докладът на генералния секретар Бан Ки Мун за работата на мисията на международната организация в Косово (ЮНМИК) и ситуацията в бившата сръбска област през последните три месеца.

Докладът, както се очаква, ще бъде представен от ръководителя на ЮНМИК Захир Танини.
Сърбия ще бъде представлявана от министъра на външните работи Ивица Дачич, а на заседанието още ще присъства и косовският посланик в САЩ Вльора Читаку. Косово все още не е член на ООН.

В доклада си генералният секретар изразява загриженост относно бавното прилагане на договора между Белград и Прищина в последната една година. В прегледът, който обхваща периода от 16 януари до 15 април тази година, Бан Ки Мун е оценил, че в Косово е нужно насърчаване на по-голяма толерантност и помирение между общностите, както и осигуряване защита на правата на малцинствата.

Генсекът още подчертава нуждата да се улесни връщането на разселените, да се подкрепят техните права и да се защитават религиозните им традиции.

В документа той също е повторил, че Косово е изправена пред значителни предизвикателства в областта на върховенството на закона.



#ООН #заседание #Ню Йорк #Косово #Прищина #толерантност #общности #права #традиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници