Интерконекторът до Гърция ще се строи паралелно с терминала за втечнен природен газ край Александруполис

Интерконекторът до Гърция ще се строи паралелно с терминала за втечнен природен газ край Александруполис
A A+ A++ A

Ден преди официалната церемония, която ще даде начало на строителството на Транс-адриатическия газопровод, енергийните министри на България и Гърция потвърдиха политическата подкрепа за реализация на междусистемната газова връзка и на терминала за втечнен природен газ до Александропулис.

Министър Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панос Скурлетих се обединиха около това, че и двата проекта следва да се развиват заедно и зависят един от друг. По думите на министър Скурлетис Транс-адриатическият газопровод, неразделна част от Южния газов коридор, е един от десетте най-големи енергийни проекта в световен план в момента.

По време на двустранната среща министър Петкова обсъди с гръцкия си колега приключилата първа фаза на пазарния тест по проекта за интерконектор между и България. Девет компании резервираха капацитет за над 4.3 млрд. куб. метра, което нахвърля първоначално проектирания капацитет на газопровода. Петкова определи предстоящата втора фаза като още по-важна за успешната реализация на проекта.

„Изграждането на терминала за втечнен природен газ и междусистемната газова връзка Гърция-България ще гарантират за двете страни конкурентни цени на енергийните ресурси и конкурентоспособни икономики“, подчерта министър Петкова. До края на годината предстои да се изяснят юридическите, финансовите и техническите параметри на проекта за терминал за втечнен природен газ.

Министрите Петкова и Скурлетис се ангажираха да продължат активна работа и по двата проекта. Както интерконекторът Гърция-България, така и терминалът за втечнен природен газ до Александропулис ще функционират в рамката на Европейския енергиен съюз, осигурявайки енергийна сигурност в региона.

#Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"