ООН създава фонд за образование на младежи бежанци

ООН създава фонд за образование на младежи бежанци
A A+ A++ A

ООН обяви, че създава световен фонд за финансиране на образователни програми, който ще даде възможност на около 30 милиона прогонени от въоръжени конфликти и природни бедствия млади хора, да продължат образованието си.

Специалният представител на ООН по въпросите на глобалното образование Гордън Браун заяви, че създаването на фонда, наречен "Образованието не може да чака", ще бъде официално обявено следващата седмица в Истанбул, където ще се проведе световна среща на върха по хуманитарните въпроси. Бившият британски премиер изрази надежда, че фондът ще започне да работи от началото на следващата учебна година.

Вярваме, че този фонд ще даде на младежите надежда. Знаем каква е цената, когато младите хора са принудени да емигрират, защото родителите им смятат, че нямат друг шанс освен да тръгнат за Европа или Америка. Тези млади хора са вербувани от терористи. Знаем каква е цената и как се съсипват млади животи, когато си принуден да напуснеш училище и тласнат към експлоатация вместо към образование.

Амбицията е за пет години да бъдат събрани 3,85 милиарда долара, с които да се гарантира, че момичетата и момчетата, които са далеч от дома си, ще продължат да ходят на училище. Според Гордън Браун, целта е "да се върне надеждата на едно изгубено поколение".

#ООН #фонд #програми #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"