Екатерина Захариева: КС трябва да се произнесе при какви обстоятелства може да се инициират референдуми

Екатерина Захариева: КС трябва да се произнесе при какви обстоятелства може да се инициират референдуми
A A+ A++ A

"Конституционният съд трябва да се произнесе веднъж завинаги по кои въпроси може и по кои не да се инициират референдуми", това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

„Считам, че е добре Конституционният съд да се произнесе по конкретни въпроси на референдума. Добре е да има референдуми, но енергията на хората не трябва да се губи напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени и на които ще отговорят след това, ще намерят реализация на практика”, коментира Захариева.

„Конституционният съд трябва да се произнесе принципно – може ли да има референдуми по бюджетни въпроси, може ли по въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание”, отбеляза тя. „Не бива да се подвеждат хората по тези въпроси и е хубаво да е ясно по какво може и по какво не", допълни правосъдният министър. „Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?”, попита тя. По думите ѝ, затова е по-добре Конституционният съд да се произнесе преди референдума, за да е ясно какво може и какво не може.

„Не бива да се хаби енергията напразно. Независимо дали една политическа партия е за или не намаляването на народните представители, това е принципен въпрос. Нека да сме внимателни и веднъж завинаги да е ясно”, призова министър Захариева. По повод това, че част от въпросите, които президентът предложи за референдум не бяха приети от Народното събрание, а същите без особен дебат депутатите приеха по отношение на референдума на Слави Трифонов, тя заяви: „Има еволюция в тяхното мнение, че все пак е добре хората да бъдат питани по важни за тях въпроси. Все пак има и разлика между двата референдума от законова гледна точка”.

„Единият е иницииран от президента и НС може да реши да не го одобри или да одобри част от въпросите, което направи, но тогава, когато е иницииран с подписка и са събрани над 400 000 гласа, те са длъжни да го гласуват. Те са длъжни по закон да го подкрепят независимо дали една партия е за или против”, обясни още министър Захариева. 

#Екатерина Захариева #референдум #въпроси #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"