Започва строежът на Трансатлантическия газопровод

Започва строежът на Трансатлантическия газопровод
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Със специална церемония в Солун днес ще започне изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАП) на територията на Гърция. Тръбата ще свързва Южния газов коридор, който пренася синьо гориво от азербайджанските находища на Каспийско море към Европа през Турция, с Южна Италия.

На церемонията днес ще присъстват както гръцкият премиер Алексис Ципрас и министърът на енергетика Панос Скурлетис, така и българският и азербайджански колеги на Скурлетис – Теменужка Петкова и Натиг Илиев, пише МИА. Там ще бъде още и еврокомисаря по енергийните въпроси Марош Шефчович.

ТАП започва от гръцко-турската граница по р. Марица, минава през териториите на Северна Гърция, Южна Албания и по дъното на Адриатическо море, за да завърши в Южна Италия.

Използването на Южният газов коридор, включително и чрез интерконектори по българските граници, е едно от основните средства, с които ЕС търси диверсификация на доставките на природен газ и намаляване на ролята на Русия.

Предвидено е от находищата в Азербайджан да задоволят между 10 и 20% от нуждите на ЕС, което се равнява на между 45 и 90 млрд. куб. м. годишно. Очаква се доставките да започнат през 2019 година.

#Марош Шевчович #интерконектор #ЕС #Еврокомисия #диверсификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »